fbpx
Vanligaste hindret för utveckling inom idrottUndvik idrottsskador

Få kontroll på skaderiskerna i just din grupp och säkerställ fortsatt utveckling. Ni får alltid resultat på både gruppnivå och individuellt!

Screeningen består av en funktionell rörelseanalys som är utvecklad på Bosön. Det sker med flera fysiska tester och syftet är att bedöma gymnastens funktion i olika komplexa rörelser. Vi försöker identifiera eventuella svagheter och dysfunktioner som eventuellt kan öka risken för skada.

Från början består Bosöns 9+ Screening av elva olika funktionella och komplexa rörelsetester och tre tilläggstester. Våra tester har anpassats till de hårda krav som ställs på gymnaster. Syftet med testerna är att bedöma rörlighet, stabilitet, muskulär kontroll och koordination. Testet tar runt 30 minuter att genomföra och efteråt ges individuella övningar för att åtgärda eventuella ”svaga länkar”.

Kontakta oss
En screening som fungerarGör som trupplandslaget

Processen

Som en screening ska fungera

01
Förberedelse

Låt oss göra jobbet

Boka ett datum och ge oss en lista på gymnasterna. Sen sköter vi resten!

Är det bara fler än tio gymnaster kommer vi till er och tar med eventuella redskap som behövs. Beroende på antal gymnaster kan det krävas mer än ett datum för att hinna med alla.

Kontakta oss

02
Utförande

Vi screenar under träning

Vi mäter rörlighet, kontroll och styrka anpassat till gymnaster.

Varje screening tar ca 30 minuter och gymnasterna får eventuella övningar direkt på plats.

Kontakta oss

03
Förbättring

Tydlig rapport med förbättringsområden

Tränare får en rapport med förbättringsområden på gruppnivå när vi analyserat och sammanställt gruppens resultat. Gymnasterna får sitt testprotokoll samt individuella övningar att träna på fram till nästa uppföljning.

Kontakta oss

04
Uppföljning

Alltid uppföljning inom 8 veckor

Förändring tar tid. Förbättring kräver uppföljning.

Vi gör en ny screening efter 6-8 veckor för att följa upp att övningarna och träningen har gett önskad effekt. Ofta får gymnasterna nya övningar för att fortsätta utvecklas.

Kontakta oss
Rörlighet

Vi undersöker fotled, lår, höftled och skuldror, vilka är de mest utsatta områdena för gymnaster. Här identifierar vi alla obalanser.

Kontroll och Styrka

Fot- och knästabilitet, bålstabilitet, skulderstabilitet. Alla dessa områden är viktiga för att främja god teknik och minska skaderiskerna.

Tydligt poängsystem

Det blir lätt att utvärdera framsteg objektivt och det blir roligt för gymnasten att se hur resultaten förbättras varje gång med enkla medel.

Tydlig rapport

Här beskrivs identifierade problemområden, vilka brister det kan leda till inom gymnastiken samt potentiella skaderisker. Både på grupp- och individnivå.

Individuell åtgärdsplan

Varje gymnast får ett hemträningsprogram bestående av 3-5 övningar att träna på. Om screeningen visar på befintliga skador eller inte kan slutföras pga smärta krävs ytterligare undersökning.

Uppföljning

Vi strävar alltid efter att göra andra screeningen 6-8 veckor efter den första för att säkerställa att utvecklingen går i rätt riktning.

Anlita oss!

Vi arbetar med landslaget i truppgymnastik och har gjort det sedan 2012. Vi är dessutom erfarna tränare och har lång erfarenhet av att utföra screeningar med gymnaster på alla nivåer.

Kontakta oss

1000+

Screeningar

20+

års erfarenhet

25000+

timmar i gympahallen

Pris

Priset är per gymnast och innefattar screening, individuella övningar, rapport på gruppnivå, samt en uppföljning.

Ordinarie pris: 1500 kr

Kontakta oss för offert vid fler än 10 gymnaster.

Kontakta oss
Vi som ansvarar för screeningen

Vi är legitimerade kiropraktorer och tillsammans har vi skrivit stora delar av utbildningsmaterialet för Svenska Gymnastikförbundet. Nu driver vi en kiropraktorklinik på Kungsholmen i Stockholm. Vi brinner för gymnastiken och vill hjälpa fler att fortsätta utvecklas!

Mattias Wranå Kiropraktor på Kungsholmen

Mattias arbetar mycket med idrottsskador och är van föreläsare inom både gymnastik och idrottsmedicin. Han är sedan 2019 medicinskt ansvarig för landslaget i truppgymnastik och han var under många år tränare för Brommagymnasternas herrlag.

Mattias Wranå
Jonas Gustavsson Kiropraktor på Kungsholmen

Jonas har sedan 2012 varit  ansvarig för det medicinska teamet i det svenska trupplandslaget och är tränare för GT Vikingarnas damlag. Han är numer också landslagstränare för det svenska damlandslaget i trupp.

Jonas Gustavsson